Flere og flere unge optager lån, herunder forbrugslån, for at købe aktier. Flere populære tv-serier og et væld af sociale mediekonti med fokus på investeringer på børsen inspirerer mange til at foretage vovede investeringer med risiko for store tab. I vores naboland Sverige har vi set et stigende antal långivere, der markedsfører forbrugslån til køb af aktier. Noget der har fået kraftig kritik fra flere sider. 

Sverige har en mere liberal markedsføringslov for forbrugslån end Danmark og flere långivere har fået hård kritik for deres markedsføring over for yngre mennesker for at få dem til at optage forbrugslån for at købe aktier. I Danmark har vi skærpede regler for markedsføring af lån uden sikkerhed. Det er ikke desto mindre sandsynligt, at flere unge vil henvende sig til aktiemarkedet med lånte penge i jagten på en hurtig fortjeneste også her.

Inkasso stiger blandt unge

Selvom det samlede antal inkassosager er faldet i Danmark det seneste år, er antallet af inkassosager steget blandt unge mellem 18 og 25 år. Der findes dog ingen statistik over andelen af ​​unge, der er havnet økonomisk uføre, fordi de har optaget forbrugslån for at købe aktier.

Smart aktieopsparing til unge

Det er bekymrende, hvis unge optager dyre smålån for at investere i aktier. Der er en stor risiko forbundet med aktier og mange risikerer at tabe meget og ende i dyb gæld. Det er både uansvarligt og ekstremt risikabelt at optage forbrugslån for at købe aktier. Det kan ofte betale sig at spare op i aktier frem for at spare på en traditionel bankkonto, men det skal gøres med penge, du har råd til at tabe.

Tips til aktieopsparing for unge

  • Få et job ved siden af ​​skolen og invester en del af din løn hver måned.
  • Sæt et besparelsesmål.
  • Tag imod tips fra kendte investorer og økonomer.
  • Invester ikke mere, end du har råd til at tabe.
  • Invester ikke med lånte penge.
  • Invester i virksomheder, du kender.
  • Fordel risikoen på flere markeder og forskellige aktier.

Hvad er smart brug af forbrugslån?

At optage et forbrugslån til køb af aktier er risikabelt, fordi du aldrig kan garantere et afkast, og lånet skal betales af på en relativt kort periode med en høj rente. Skal du optage et lån uden sikkerhed, er det af største vigtighed, at du ved med dig selv, at du kan betale gælden tilbage til tiden. Du bør også sammenligne långivers vilkår og betingelser og derefter vælge den mulighed, der har den laveste rente og de bedste vilkår. Så ved du, at du i hvert fald har optaget markedets billigste lån.

Den største risiko ved forbrugslån til yngre er, at de ikke altid træffer kvalificerede beslutninger og derfor optager dyre lån i troen på, at aktiekøbene vil give et hurtigt afkast. Det risikerer at føre til, at endnu flere unge havner i gældsfælden og har svært ved at komme ud af den.