Har du længe gået og kigget på et nyt anlæg, men har du ikke pengene til det? Eller er din sofa lige gået i stykker, så du ønsker dig en ny med det samme? Når du står i en situation, hvor du hurtigt har brug for penge, findes der er en nem løsning. Du kan optage et forbrugslån. Et forbrugslån er et mindre lån end et banklån, og du kan bruge pengene på lige, hvad du har lyst til. I dag kan du optage et forbrugslån direkte på nettet. Selvom det kan være fristende bare at springe ud i det, vil du gøre dig selv en stor tjeneste ved at kigge lidt nærmere på tingene. Fordi selvom det kan se billigt ud, kan du hurtigt havne i en fælde af høje renter og gebyrer. Men hvordan finder du billige forbrugslån? Her er en oversigt over, hvilke tal, du bør vurdere, når du skal finde det bedste lån.

Rente

Noget af det første du bør tjekke, når du leder efter et billigt forbrugslån, er renten. Lige så mange forbrugslån, der findes, lige så mange renter findes der stort set. Dog kan du ikke sammenligne renten på forskellige lån helt uden at læse nærmere. Der findes nemlig både faste renter og variable renter. Hvis du har en fast rente på dit forbrugslån, vil renten ikke ændre sig i perioden. Hvis du derimod har en variabel rente, kan du risikere, at renten ændrer sig hver dag, da den følger renten for markedet. Der er altså en større usikkerhed forbundet med en variabel rente. Derfor er det vigtigt, at du har plads i din økonomi til, at renten kan tåle at blive højere end i starten.

Gebyrer

Udover renten skal der betales gebyrer. Gebyrets størrelse afhænger af hvilken udbyder, du har valgt. Det er vigtigt altid at læse nærmere om lånet, da det er nemt at overse gebyrerne f.eks. Hvis du ikke har brug for at låne særlig mange penge, men der til gengæld er høje gebyrer, kan gebyrerne ende med at udgøre en rigtig stor andel.

Årlige omkostninger

De årlige omkostninger eller ”ÅOP” er naturligvis et tal for, hvad det vil koste for dig årligt at afbetale dit lån. ÅOP er en god indikator, når du skal sammenligne forskellige lån. Hvis du kigger på ÅOP før du optager lånet, vil du også hurtigt kunne stille det op imod dit budget. Har du råd til at kunne afbetale på lånet?

Totale omkostninger

De totale omkostninger siger derimod noget om, hvor meget du kommer til at betale samlet for at låne pengene. De totale omkostninger er forbrugslånets pris inkl. renter, gebyrer mm. Dette tal kan ligesom de årlige omkostninger, bruges til at sammenligne forskellige lån.

Når du kigger på lån, er det en god idé at sammenligne alle fire tal. Dog kan det hurtigt komme til at virke meget uoverskueligt og rodet, men så er du så heldig, at der findes hjemmesider, som kan klare den slags for dig.